Onnistunut cooperin testi


Minun piti kirjoittaa seuraavaksi jalkavaivoistani, niiden mahdollista syistä sekä siitä mitä kaikkea aion jatkossa tehdä eri tavalla kun ennen. Mutta se kaikki jää nyt toiseen kertaan, sillä eilen onnistuin pitkästä aikaa. =) JIPPII!!

Olen nyt potenut erilaisia jalkakipuja, väsymystä ja voimattomuutta jalkojen osalta. Välillä ovat kantapäät olleet kipeät ja välillä pohkeet. Olen lepäillyt, käynnyt hierojalla ja juossut hipihiljaa. Tänään oli sitten se kauan odotettu cooperin testi päivä. Ensi mietin, että voinko mennä ollenkaan edes kokeilemaan. Kova hallialusta ei vaan tee hyvää jaloilleni. No....  Minut peremmin tuntevat tietävät, että tietysti menisin. Edellisenä iltana olin kirjaimellisesti HIIPINYT koiran kanssa 6 km:n lenkin ja jaloissa tuntui silloin ihan hyvältä. 

COOPERIN ONNISTUMISESSA AUTTOIVAT:

MUSIIKKI  - Kahdesta aiemmasta kerrasta viisastuneena tällä kertaa minulla oli mukana spotifyista tulevaa musiikkia a´la Antti Tuisku. Ei tarvitsisi keskittyä liikaa tuntemuksiin, kun voisi ottaa voimaa musiikista. 

URHEILUKELLO JA SYKEMITTARI - tällä kertaa näin ajan kulumisen suoraan ranteestani. Toisaalta nämä Porin kaupungin liikuntatoimen testit ovat niin hyvin järjestetyjä, että kulunut aika kuulutetaan parin minuutin välein ja jokaiselle 400 metrille sanotaan aika. Nyt kuitenkin koko harjoitus tallentui harjoitustietoihin ja sieltä sen arvoja on helppo arvioida seuraavia samanlaisia suorituksia varten.
LÖYSEMMIN SOLMITUT LENKKARIT: Olin kävellyt koko päivän matapapohjaisilla nahkasaappailla ja laitoin lenkkarit jalkaan vain vähän ennen cooperin starttia. Lenkkarit jäivät löysemmalle ja jalat tuntuivat niissä paremmilta. Lenkkaritkin tuntuivat tukevan jalkaa eri tavalla kuin ennen. Olen tiennyt aiemminkin, että kenkien solmiminen voi vaikuttaa jalkavaivoihin, mutta en tiedostanut sitä omalla kohdallani. Nyt kiinnitän asiaan parempaa huomiota. Tällä kertaa jalkaterissä ei tuntunut mitään kipua.

KIERROSAJAT  -  Täältä Jannan askeleet -blogista sain muistutuksen itselleni vanhasta ideasta laittaa tavoitematkan kierrosajat kynällä käteen, josta niiden toteuttumista on helppo seurata. Tarkoituksena oli yrittää juosta 2900m, mutta kiireessä en ehtinyt laskea kierroksia ja muistin Jannan blogitekstin ja sieltä löytyvät kierrosajat, tosin 2800 metrin tavoitteeseen. Tosin tämäkin maltillisen tavoitteen löytyminen lienee vaan hyvää tuuria, sillä olen potenut jalkaoireiluista ja tälläinen maltillinen juoksu tekisi parempaa kuin huimat ennätysyritykset. =)
SUUNNITTELEMATON VETOAPU - Kaverini mies vinkkasi minulle, että yksi mies juoksija tekee cooperin testissä treeniään ja juoksi aiemmassa lähdössä 2800 metriä ja aikoo tehdä saman uudelleen seuraavassa lähdössä. Varmistin hänen vauhtinsa ja kysyin, sopiiko häntä seurata ja aikooko hän kenties juosta tasaisesti. (Suuri kiitos sinipaitaiselle mieskuntoilijalle vetoavusta - kiiton häntä tietysti myös juoksun jälkeen.)


TASAINEN JUOKSU - Vetoapunani toiminut mies juoksi niin tasaisesti, että käteeni kirjoitetut kierrosajat pitivät paikkansa lähes sekunnilleen jokaisella kierroksella. Yksi kierros oli hieman nopeampi ja jossain vaiheessa jäin hänestä viisi metriä, mutta sain kirittyä matkan umpeen. Näillä apuvälineillä ja sattumien summalla sain aikaan järkevän, kivuttoman ja tasavauhtisen juoksun. Lopulta onnistuin vielä parantamaan marraskuista cooperin esti tulosta 14metriä - nyt juoksin 2820 m. Juoksun jälkeen jäi sellainen olo, että olisin voinut juosta vähän kovempaakin. Juostessa kaksi ensimmäistä kierrosta meni kevyesti, kolmas ja neljäs melko helposti ja viimeiset kaksi kierrosta jouduin tekemään töitä ja hengitys oli jo raskaampaa. En tiennyt miten juoksu kulkee kun vauhti on koko ajan tasainen. Maalissa jäi olo, että tässäkö tämä nyt - olisin jaksanut enemmän. Mutta jalkavaivaiselle tämä oli todellakin järkevä valinta - juosta tasavauhtinen hallittu harjoitus. Ja mikä parasta - jalkoihin ei sattunut yhtään - ei minnekään - ei ollenkaan!Cooperin jälkeen olo oli hölmistynyt, mutta onnellinen. Jalkoihin ei sattunut yhtään, onnistuin juoksemaan vetoavun turvin tasaisesti ja tein kuin teinkin ennätykseni. Elämä yllättää toisinaan positiivisesti. =) Nyt jatkan hiiviskelylenkeillä ja otan sunnuntaisen hölkkäkisankin harjoituksen kannalta. =)

MAHTAVAA VIIKKOA KAIKILLE!!9 kommenttia

Hanna / Sporttaillaan kirjoitti...

Onnea hyvästä cooperista!! Vautsi! :) Pitäs ehkä joskus itekin kokeilla cooperia, miten menis... mut jotenkin se ajatus yököttää :D

Piia / Juoksuttaa kirjoitti...

Huippua, onnittelut onnistumisesta :) Hieno tulos!

Unknown kirjoitti...

Moikka Hanna!

Kiitos onnitteluista! Suosittelen sisällyttämään cooperin testin harjoitusohjelmaan muutaman kerran vuodessa. Kunnosta riippuen sitä voi pitää testinä tai harjoituksena. Meilläkin oli tuossa järjestetty kaksi peräkkäistä lähtöä, joten sitä voisi pitää myös tuplatreeninä. =) Se ei ole mitenkään yököttävä, jos juoksee sen tasaisesti. =) Eilen olotilani oli parempi kuin 10 km:n kisan jälkeen. =) Yleensä juoksen alun liian kovasti ja loppumatkan kestän ja yritän häivyttää maitohappojen tuomaa kauheaa oloa.

Kiitos myös Piia onnitteluista! Oli todella hienoa, että paransin matkaa ja sain juosta ehjän suorituksen. Silti toinen puoli minusta ei ollut tyytyväinen vaan olisi halunnut suuremman parannuksen. =) Mutta pitää edetä pienin askelin, niin ei tule loukkaantumisia.. (koputtaa puuhun ) =)

Raita / Lenkillä pilkkujen kanssa kirjoitti...

Hei, mahtavaa!! Siis hieno tulos ja parasta se, että oli hyvä ja kivuton juoksu! :)

poppis | pikkuliten kirjoitti...

Mahtavasti juostu, onneksi olkoon! Hienoa että jalkasi kestivät tällaisen pikamatkan.
Kiitos hyvistä vinkeistä Cooperille. Ehkä tänä vuonna tulisi tilaisuus testata sitä itsekin.

Unknown kirjoitti...

Heippa, Lenkillä pilkkujen kanssa!

-Kiitos! =) Parasta tosiaan, että jalat kestivät. Silti mielessä vähän kaihersi, että kovempaakin olisi päässyt. Tälläinen minä olen. Vaikeaa olla tyytyväinen ja nauttia pienistä edistysaskelista.. =)

Moikka, Poppis / pikkuliten! =)

Kiitos onnitteluista! Hienoa tosiaan, että jalat kestivät. Minulle tämä ei ole pikamatka.. =) Mutta positiivista oli, että juoksin tätä enemmänkin hölkkäaskeleella kuin että olisin nostanut askelta.. Kiva, jos vinkeistä on apua. =) Toivotaan, että pääset juoksemaan cooperia pian ja hyvässä seurassa. Porukassa on kivempaa juosta kuin yksin. Ainakin minun mielestäni. =)

Janna / Jannan askeleet kirjoitti...

Onnittelut hyvästä tuloksesta! Seuraavaan testiin sitten vain rohkeasti vielä kovempaa vauhtia. Mielenkiinnolla odotan raporttiasi sunnuntain hölkkäkisasta.

Unknown kirjoitti...

Moikka Janna!

Kiitos vielä cooper-postauksestasi, jota olenkin ahkerasti lukenut ja napannut tuon kierrosajat käteen - idean. =) Kiitos, kiitos, kiitos!! =) Jalkavaivojen kanssa en tiedä yhtään mitä sunnuntaista tulee. Yksi juoksukaveri neuvoi juoksemaan sen reippaana lenkkinä, jossa pyritään taas tasavauhtiseen juoksuun.. Toivotaan, että jalat kestävät ja raportoitavaa löytyy. =)

Maratonmatkailija kirjoitti...

Onnittelut hyvästä cooperin tuloksesta. Pitäisipä kokeilla itsekin!