PakkasjuoksuaTällä viikolla ohjelmassa on ilmiselvästi pakkasjuoksua. =) Tiistaina lähdin kokeilemaan -20 asteeseen vähän pitempää lenkkiä ja juoksin 15km aikaan 1.24. Lenkki oli todella vaikea ja luulin sen johtuvan pakkasesta.. Kunnes tänään asteita olikin jo -25 ja päätin kokeilla, tarkeneeko ulkona enää juoksemaan.
Yllätyin positiivisesti kun juoksu kulkikin paljon paremmin mitä olin odottanut. Suunnitelmissani oli juosta vain 6km hyvin kevyesti, mutta tuntui että reippaampi juoksu vaan sujui tänään hyvin ja pakkanen ei käynyt henkeen. Loppujen lopuksi juoksin 10 km ja aikaa kului 52 min. Pakkasista ja asteista puhuessa on hyvä muistaa, että tuulella on suuri osuus pakkasen purevuuteen. Nyt ei tuullut ollenkaan ja siksi juokseminen onnistui.

Olen tyytyväinen, sillä voitin itseni ja päätin lähteä juoksemaan pakkaseen. Olisin vaan voinut vain jäädä kotiin hyvän tekosyyn turvin. Itselleni se olisi ollut tekosyy.  Tiesin pystyväni pakkasjuoksuun hengityksen sekä elimistöni puolesta.  Olenhan nuorempana kotiseudullani Savon sydämessä harjoitellut  ja pelannut ringetteä luonnon jäällä ja kovassa parinkymmenen asteen pakkasessa ollaan vedetty harjoitukset tarvittaessa läpi. Välillä lämmiteltiin varpaita pukukopissa ja taas jatkettiin jäälle. Silloin ihailin juokkuekaverini luistinten lämpöpäällisiä =). Hiihtäessä minun pakkasrajani on -15 astetta. Hiihtäessä ja varsinkin vapaalla meno on vauhdikkaampaa alamäistä puhumattakaan kun kylmä viima puhaltaa. Lasketellessa kova pakkanen ei sovi, ainakaan minulle, sillä sormeni jäätyvät siinä lajissa nenänpäätä nopeamin. Mutta juoksemin onnistuu hyvin kovemmillakin pakkasilla.  

Lenkkeilyhistoriassani olen varmaan pitänyt noin -10 tai -15 asteen pakkasrajaa siihen asti kunnes maratonkoulussa minut vakuutettiin vähän kovempienkin pakkasten soveltuvan juoksijoille, tietyin terveydellisin rajauksin tietysti. Juoksimme silloin mm. -21 asteessa 21 kilometrin TV - kevyen hitaan eräänänä jouluna. Silmäripset ja kulmakarvat huurtuivat valkoisiksi ja miehiltä tippui parrasta ja viiksistä jääpuikkoja.  Silloin opin että suhteellisen rauhalliseen juoksuun pakkanen sopii, kunhan opettelee pukeutumaan itselleen sopivalla tavalla. Olen itse todella kova hikoilemaan ja siitä on hyötyä pakkasjuoksussa, koska keho tuottaa hyvin lämpöä kunhan on vain tarpeeksi tiiviisti päällä. Suosittelen kaikkia lenkkeilijöitä pukeutumaan hyvin ja kokeilemaan miten pakkaslenkkeily sopii itselle. Eihän sitä koskaan tiedä, jos ei kokeile?! ;) Hyvää juoksuviikon jatkoa! 


Ei kommentteja