Lenkkikenkien valinta


Aloittaessa juoksuharrastusta tai huomatessaan vanhojen lenkkikenkien tulleen "lenkkipolkunsa" päähän on aika valita uudet juoksukengät. Olen etsinyt juoksukenkiä oikeastaan vuoden ja sitten en ole kuitenkaan etsinyt. Minun olisi pitänyt hankkia kunnolliset jaloilleni sopivat juoksuun soveltuvat kengät jo aiemmin, mutta en ole ehtinyt. Olen sitten juossut vanhoilla tai hankkinut sellaiset "väliaikaiset" kengät odotellessa niitä oikeita. Nyt kun päätin aloittaa säännöllisen juoksemisen tuli kenkien hankkiminen aiheelliseksi. Onneksi oli joulu ja loma, muuten en olisi ehtinyt. Oikeasti.


Minulla meni noin kolmen päivän vapaa-ajat roikkuen netissä ja etsien malleja ja arviointeja niistä. Kun jotkut potentiaaliset tulivat eteen täytyi löytää blogeista, arvioinneista ja testeistä puoltavia kommentteja. Vaihtoehtoja on niin paljon, että on itse vaikeaa sanoa mitkä kengät soveltuvat mihinkin juoksuun sekä onko hinnalla ja laadulla yhteyttä toisiinsa.

Olen juossut pitkään Adidakseilla, mutta en löytänyt uusista kengistä omaani ja vierastin hieman boost-pohjaa. Tästäkään tehtävästä en olisi suoriutunut ilman Juoksija-lehden (3/2015 ) suurta juoksukenkätestiä ja siihen liittyviä kenkien analyysejä. Verkkokauppojen sivuilla voi valita tuetut kengät tai neutraalit. Joillakin sivuilla tuen paikka on jaoteltu hakukenttään, eli pronaatio, lieväpronaatia, päkiän pronaatio, supinaatio sekä nautraali löytyvät tukivalikosta. Itselleni sopivat neutraalit kengät, mutta ongelmaa kengän valinnalla tuottaa päkiävoittoinen juoksuaskeleeni. Yllätyin positiivisesti kun Juoksija-lehden juoksukenkien arvioissa oli huomioitu kengän käyttötarkoituksen lisäksi millaisen juoksijan askellus sopii kenkään parhaiten. Päätin etsiä juoksukenkiä peruslenkkeilyyn ja hankkivani kahdet lenkkarit, joita sitten vaihdella. Keväämmällä voisin hankkia kengät vauhdikkaampaan juoksuun, jos tuntuu että peruslenkkarit eivät riitä. Päädyin kokeilemaan ihan muuta kuin Adidasta. Perulenkittäjiksi valikoituivat Niken Zoom Vomero 10-kengät. Nämä ovat neutraalille askeleelle ja näiden kenkien valintaan vaikutti vahva iskunvaimennus. Jalkani ovat tuntuneet rasittuneilta ja yritän nyt ehkäistä rasitusvaivoja vähän vahvemmalla vaimennuksella. Kenkävalinnan onnistumisen kertoo vasta aika eli se miten kengät sopivat jalkoihini, askeleeseeni ja harjoitteluuni. Nyt vaan ulkoiluttamaan ihanuuksia ja kohti uusia seikkailuja. =)

Ei kommentteja