Talvijuoksusarjan avausNAKKILACUP - TALVIJUOKSUSARJA

Minun piti jo useampana vuonna osallistua talvijuoksusarjaan, mutta lähin taisi olla noin 50 kilometrin päässä, joten osallistumatta jäi. Nyt naapuriseuramme aloitti järjestämään viisiosaista maantiejuoksusarjaa kerran kuukaudessa maarraskuusta maaliskuuhun. Nyt edes matka ei toimi tekosyynä jättäytyä pois kisasta. Nyt on muutenkin aika aloittaa taas säännöllinen juoksuharjoittelu ja samalla tämä juoksusarja toimii hyvänä testijuoksuna minulle. Valittavana oli 5km:n ja 10km:n virallisesti mitattu lenkki. Aion juosta lyhyempää lenkkiä, sillä juoksuni ja kehoni eivät ole siinä kunnossa, että kestäisivät 10 km:n testijuoksuja puolikuntoisena.


 MINUN RIKKINÄINEN VUOTENI

Niin lopussa - nainen ja matka! Kuva: Paula Nurmi
Kuinkahan monta kertaa tänä vuonna olen taas yrittänyt uudelleen, pitänyt taukoa, keventänyt tai kuntouttanut jalkaa tai sitten vaan pitänyt taukoa. Lokakuussa 2015 juoksin puolimaratonin noin 1.45.xx ja osallistuin Uudenvuoden juoksuun. Kaikki alkoi siitä, kun tein uuden vuoden lupauksen. Päätin alkaa harjoittelemaan tavoitteellisemmin ja samalla kirjoittamaan blogia harjoittelustani liikkumisistani. Muutenhan olen juossut enemmän tai vähemmän säännöllisen epäsäännöllisesti ja tulokset pysyvät melko samana. No jokin siinä sitten ehti kolmessa kuukaudessa mennä vikaan ja maaliskuussa alkoi vaivata kantapää, joka paikantui palantaarifaskiitiksi. Sitten on juostu ja oltu juoksematta vielä epäsäännöllisemmin. Hah. Ja blogin nimi siis on paremmin kuin paikallaan - Run like a moose - Hirveetä menoa! =) Ja nimeen sisältyy muistoja ja itseironiaa, sekä muistutus siitä, että elämä ei ole niin vakavaa ja itselleen on hyvä hymyillä välillä ja ääneen. =)

Ensimmäiseen NakkilaCup:iin osalistuvat aikuistensarjalaiset käynnistävät kellojaan. Kuva: Paula Nurmi


MAANTIEJUOKSUSARJA TESTIJUOKSUNA

Päätin siis osallistua tähän maantiejuoksusarjaan ja pitää osakilpailuja testilenkkinä. Paineita en aio sen enempää ottaa äistä juoksuista, mutta olisi ihanaa oppia juoksemaan niin, että siitä voisi nauttia. Tällä kertaa olin taas liian myöhään paikalla ja verryttely jäi liian lyhyeksi. Ja lähtiessäni juoksemaan tein taas samat virheet kuin aiemminkin. Lähdin juoksemaan huonosti lämmitelleenä toisten kovaan alkuspurttiin ja ensimmäiset sadat metrit kello näytti alle 4.00min/km. Ensimmäinen kilometri meni suhteellisen kevyesti ja yritin pudotella vauhtia alkuspurtista, mutta se oli vaikeaa, koska alku menee aina niin kevyesti. 

Alkusuoran reippaat juoksijat. Kuva: Paula Nurmi

Ensimmäisen kilometrin keskivauhti oli 4.18min/km ja sitten alkoikin vaikeudet. Toinen kilometri meni aluksi vielä alkuvauhtia ja sitten alkoikin seinä nousta vastaan. En vaan jaksanut.. Olin juossut ekan kilometrin ihan liian kovaa ja nyt tuli mieleen jo lopettaa koko juoksu, koska tuntui niin pahalta. Toinen kilometri meni aikaan 4.41. Sen jälkeen lähestyttiin kääntöpaikkaa, sillä 5 km:n lenkki juostaan edestakaisin 2,5km:n pätkä pyörätietä. Ensimmäiseen suoraan sisältyi myös lievää ylämäkeä ja sekin tuntui jokaisella askeleella, kun voimia ei enää ollut. Kolmas kilometri meni aikaan 4.52min/km. Juoksu oli niin vaikeaa, että otin jo mukaan normaalin tuska-askelten poistajan eli laskemisen. Kun juokseminen tuntuu vaikealta. Alan laskea numeroita 1-100 ja aloitan aina alusta. Luettelen numeroita mielessä noin kolmen askeleen välein. Tämä auttaa tyhjentämään negatiiviset ajatukset ja tuskalliset tunteet. Neljäs kilometri jatkui vaikeana 4.56min ja viimeinen kilometri meni sitten jo reippaampi, sillä ajatus ihan kohta edessä siintävästä maalista palautti energiavarastoni ja jaksoin taas kiriä juoksuani loppukiriin asti ja viimeinen kilometri kulki aikaan 4.30 min.


Urheilukellon kertomaa: Näyttää paljon paremmalta, mitä todellisuudessa oli tai tuntui.. =)


Maalissa ajaksi tuli 23.28. Ei mikään paras aika, mutta ei kauhean huonokaan. Juokseminen oli supervaikeaa ja tiesin sen jo alkuverryttelyssä, sillä nyt kunnon tippuminen oli jo alkanut tuntua koko kehossa. Stksyn pimeys, perheen harrastuskiireet ja työn haasteet näkyvät kehon kuormittumisella. Nyt sitten hidastetaan elämään ja karsitaan kaikkea ylimääräistä, jotta olisi aikaa vapaa-aikana vaan olla ja rentoutua perheen kanssa, niin että voisi välillä harrastaakin jotain kuormittumatta liikaa. 
Seuraavat NakkilaCup:in   osakilpailut ovat  17.12.2016, 28.1.2017, 18.2.2017 ja 11.3.2017 . Toivottavasti pääsen osallistumaan jokaiseen noista. =) Ja suosittelen juoksusarjaa kaikille muillekin, jotka haluavat säännöllisesti seurata juoksukuntoaan testilenkillä ja tavata säännöllisesti juoksukavereita. =)

Itselläni on pohdinnassa vielä cooperin testiin ja laktaattitestiin osallistuminen. Sykkeiden seuraaminen on toistaiseksi jäissä. Nyt juostaan ja harjoitellaan, niin että pysytään terveenä.

Miten sinä testaat kuntoasi talvella? Muokkaatko harjoittelua ja sen kuormittavutta jonkin testin avulla vai luotatko tunteeseen? 


Supermahtavaa alkanutta sporttiviikkoa kaikille! Kiitos, kun poikkesit lukemaan! =) _M_

13 kommenttia

Jonna / Lenkkareiden viemää kirjoitti...

No mutta onhan tuo aika kuitenkin hyvä, varsinkin kaikkien vaikeuksien jälkeen!
Jyväskylässä olisi myös talvijuoksusarja, mutta moni osakilpailu sattuu sellaiseen ajankohtaan, että en kykene osallistumaan. Täytyy katsoa, jos johonkin kuitenkin pääsisi kuntoa testaamaan.

Janna / Jannan askeleet kirjoitti...

Hauska lukea tuosta sinun numerolaskumetodistasi. Itse toistelen monesti päässäni juostuja ja jäljellä olevia kilometrejä. :) Aion osallistua paikalliseen talvijuoksusarjaan tehdäkseni niissä kovan harjoituksen ja tavatakseni juoksututtuja. Toivottavasti pääset taas harjoittelussasi vauhtiin.

Salla kirjoitti...

Hienostihan se meni! Täällä Turussa on ihan samanlainen testijuoksusarja, olisiko peräti samat päivätkin, matkoina lisäksi 15 km. Kahtena ekana kertana en ole päässyt, mutta joulukuussa olisi tarkoitus mennä :D Hyvä tapa testata kuntoa.

Piia / Juoksuttaa kirjoitti...

Tosi hyvä tuollainen juoksusarja ja varsinkin talvella kun kisoja ei ole tarjolla. Tuohan voi tuoda hyvin lisämotivaatiota harjoitteluunkin. Tsemppiä treeneihin!

Unknown kirjoitti...

Hei, Jonna!

Aikaon tosiaan ihan hyvä, kaikki vaikeudet huomioiden. Mutta oliihan kauhean raskasta ja tuskaista juosta. Toivottavasti pääset testaamaan kuntoasia vaikka halliin cooperiin tai muihin testauksiin. Tsemppiä treeneihin!

Kiitos kun piipahdit lukemaan ja kommentoimaan. =)

_M_

Unknown kirjoitti...

Moikka Janna!

Joo numeroiden laskeminen vie ajatukset mennessään. Toinen tapa on kuunnella musiikkia ja juosta musiikin rytmissä. Toisinaan lasken myös valopylväitä... =) Minä pohdin pitkään , että juoksenko tässä talvijuoksusarjassa 5km vai 10 km. 5km toimisi testinä ja 10km kovana treeninä. Mutta totesin, etten osaisi juosta pitempää matkaa tarpeeksi rennosti, joten lyhempi sitten. Ja supermahtavaa oli törmätä kisassa sellaisiin tuttuihin, joita en odottanut näkeväni. Ja tietysti kiva tutustua uusiin ihmisiin. =) Kiitos tsempeistä ja tsemppiä itsellesi myös treeneihin ja kisoihin. Ehkä vielä joskus törmätään. =)

Unknown kirjoitti...

Hei, Salla!

Kiitos! Ihan hyvin juoksu meni, vaikka ei kylläkään kulkenut ekaa ja vikaa kilometriä lukuunottamatta. Mukava kuulla, että sinäkin osallistut talvjuoksusarjaan. Pääsen pien lukemaan kisaraportteja.. JEE! Juoksutesti siis viisi kertaa ennen huhtikuuta ja Karhu-viestiä.. Siellä sitten nähdään viimeistään, eikös niin? =) Tsemppiä treeneihin!

Unknown kirjoitti...

Moikka Piia!

Kyllähä noita kisoja on joitain talvellakin, mutta ei vaan jotenkin ole sama asia kilpailla talvella kuin kesällä. =) Talvijuoksusarja on tosi kiva ja tuo vaihtelua treeneihin ja kerää juoksija yhteen talven keskellä. =) Ihania vaunulenkkejä sinulle. Ensi kesänä juokset jo kovaa!

Raita / Lenkillä pilkkujen kanssa kirjoitti...

Hah! Ihana Marika, taas täysillä lähtöön! :D Ei huono juoksu ollenkaan. :) Mulla on tarkoitus juosta kuuden kilometrin matkaa meidän talvijuoksussa, eka onkin juostu viime lauantaina.

uuno1 kirjoitti...

Onnittelut hyvästä juoksusta! Miulla ois yks hyvä ja "helppo" vinkki. Alota seuraavan kerran 4:40 vauhilla. Varmasti aika paranee edellisestä. Helppo konsti, mutta itellä ei "pää" kestä tuossa alussa yleensä koskaan sitä alussa helpolta tuntuvaa keskivauhtia. Viime kerralla kuitenki kesti ja syksyn paras juoksu. Jakselemista sinne talveen!

Unknown kirjoitti...

Hei, Raita!

Todellakin Hah-hah-haa!! Nimittäin en aluksi uskonut, että urheilukello on oikeassa ajassa, mutta kyllä se sitten taisikin olla. Alussa juoksu on vaan niin kevyttä.. Mutta tutuin sanoin: "Ei huono!" =) Kiva kuulla, että sinäkin kilpailet talvijuoksusarjassa. Ja raporttikin jo valmiina, jos olet jo kisaillut.. täytyy mennä heti lukemaan sun juoksuista. Olet niin kovassa kunnossa. Itse vain haaveilen, että pysyisin terveenäja pystyisin harjoittelemaan ja kehittymään. Hmm.. Ehkä joku päivä.. =)

Tsemppiä treeneihin Raita!

Unknown kirjoitti...

Moikka Uuno!

Kiitos onnitteluista ja vinkistä. =) Ehkä seuraavassa osakilpailussa voisin kokeilla. ..Tosin tänään 10 km:n lenkillä 5.15 vauhti oli aivan liian kovaa pidettäväksi pitkään. Apua, mulla on super huono kunto. Voi kun jalat kestäisivät lenkkeilyn taas ja pääsisin kehittämään kuntoani. Kiva kun poikkesit lukemaan ja kommentoimaan. Täytyykin käydä kurkkaamassa sinun blogiasi "Uunon Ontuva Elämä". Blogin nimi oli niin mielenkiintoinen, että pakko vielailla. =) Hyviä treenejä ja kilpailuja sinullekin.

Satu kirjoitti...

Sulla on kyllä jäätävän kova aina tuo aloitus, että ehkä hitusen rauhallisemmalla tahdilla voisi päästä mukavampaan juoksuun! :) Loppuvuoden juoksentelen nyt ihan fiiliksen mukaan, mutta vuoden alusta ajattelin vähän alkaa taas miettimään, miten juoksen. :)