Taidetta urheiluhallissaTänään kiinnitin huomiota yllättäen johonkin, joka oli jäänyt minulta huomioimatta monesti, nimittäin taide, urheiluhallissa. Siellä se taas oli seinään maalattuna ja odotti kokijaansa. Mutta aiemmin olin vain hölkännyt alkuverryttelyä ja jutellut kaverin kanssa, kertonut suunnitelmiani tai mitannut sykettäni ja laskenut kierrosaikoja. Olin saattanut myös juosta lasten perässä ja vahtia heitä silmä tarkkana. Mutta tänään näin seinät eri tavalla kuin ennen. 

Minulle nämä seinät ovat olleet vain "värikkäitä". =)


Olimme aamupäivän lasten kanssa Porin Karhuhallissa yleisurheilukisoissa. Kun olimme lähdössä pois hallilta kisasuoritusten jälkeen, mietin mistä voisin ottaa kuvan ja kirjoittaa päivityksen Takomorunnersin instagramtilille, jota lupasin päivitellä tämän viikon ajan Merituulin kanssa. Mietin, että ottaisinko kuvia lähtötelineistä, juoksuradasta tai moukarinheittoringistä, ehkä aidoista. Etsin kuvattavaa ja kuumeisesti mietin, mikä se voisi olla. Edes etsimällä etsien en ymmärtänyt vastauksen löytyvän ihan silmieni edestä. Se oli liian helppoa. Luulin niitä vain juostessa sivusilmissä vilahtaviksi värikkäiksi seiniksi, kunnes tajusin. Vau, nämä seinäthän ovat täynnä taidetta!

Kiertelin innoissani seinää pitkin ja ihailin seinämaalauksia. Ne esittivät erilaisia urheilijoita ja urheilulajeja. Ne olivat hienoja. Kun suljin kaikki yleisurheilukilpailuista kantautuvat äänet pois tajunnastani, pystyin hetken keskittymään ja ihailemaan näitä töitä. Valitsin omat suosikkini ja otin maalauksista kuvat. Olisin voinut seistä seinän vieressä pidempäänkin kuvia ihailemassa, mutta lapsilla oli kiire kotiin syömään. Onneksi otin kuvia, sillä ihailin niitä pitkään kotona ja olin vaikuttunut. 

Kotona etsin googlettamalla olisiko maalausten tekijöistä tietoja ja minut ohjattiin sivulle, joka kertoi Porista löytyvän useita julkisia seivämaalauksia. Sivulla oli Porin kartta, johon oli merkitty kaupunkialueelta löytyvät julkiset seinämaalaukset ja jokaisesta oli kirjoitettu pieni esittely. Siellä kerrotaan että hallin itä- ja länsipäätyihin on maalattu vuosina 1998 ja 2002 Länsi-Porin lukion oppilaiden ja kuvataideopettajan toimesta seinämaalauksia, joissa on kuvattu eri urheilulajeja, joita voi harrastaa Karhuhallissa sekä sen läheisyydessä. 


Tämä on hieno. Voisin vain tuijottaa tätä kuvaa, tässä on jotain lumoavaa. (juoksija tietysti!! )Tämäkin on hieno!! Onko tässä kolmiloikkaaja vai pituushyppääjä vai molemmat? Väritys tuo mieleen Spiderman-hahmon ja takana oleva väritys on graffittimainen.


Geometrisistä muodoista paljastuu mailaa, palloa ja viuhkaa. Olisiko pesäpalloa?!


Mutta mikä laji tämä on? Nuo useat pallot hämää minua.. Lentopallo?? Mielenkiintoista..


Minusta on aivan mahtava idea ja toteutus tuoda taidetta lähelle ihmisiä. Siellä se sitten katselee meitä ja odottaa hetkeään tulla löydetyksi, kohdatuksi ja koetuksi. Olin niin ihmeissäni, että olen onnistunut niin monesti ohittamaan huomaamattani nämä hienot teokset, jotka liittyvät urheiluun ja liikuntaan sekä aiheensa että olinpaikkansa puolesta. Nyt haluan jakaa nämä hienot teokset sinun ihasteltavaksi. 

Olen vain niin innoissani noista kuvista, että pakko jakaa ne teidän kanssanne. Toivottavasti täältä löytyy myös muita, jotka tykkäävät kuvista. =)

Samalla haluaisin kuulla, onko taide yllättänyt sinua jonkin liikuntakokemuksen yhteydessä? Tai oletko sinä löytänyt taidetta liikuntapaikkojen yhteydestä? Onko sinulla ehkä lenkki, joka kiertää jonkin taideteoksen, kuten patsaan luota?

Ihanaa lauantai-iltaa kaikille! 
2 kommenttia

Riikka kirjoitti...

Onpas pirteitä! Ehkä tuo viimeinen kuvastaa yleisesti pallopelejä, korista, lentopalloa jne..? :)

Unknown kirjoitti...

Joo, tosi pirteitä! Ja on ne seinälläkin hienoja, mutta nousivat ihan erilaisiksi töiksi, kun irrotin ne seinästä ottamalla kuvan.

Viimeinen voisi olla jokin yleinen "Oodi palloilulle" tmv. Kivoja ovat ja näitä saisi olla kyllä lisää ympäri ämpäri liikuntapaikkoja. =)