#lajikokeiluhaaste - Haasta itsesi ja kokeile uutta liikuntalajia!Minun piti rueta kirjoittamaan siitä, miten saisin koukutettua itseni kokeilemaan itselleni oudompia lajeja. Mietin voisinko kenties ottaa osaa "100 lajia vuodessa haasteeseen" - se olisi kyllä superkoukuttava haaste. Löysin haasteen täältä. En välttämättä kannattaisiko ja ehtisinkö tutustua kaikkiin lajeihin vuodessa, luultavasti ehtisin, mutta pelkkä lajikokeilujen keräilykin olisi ehkä hauskaa. Sitten aloin pohtimaan, että mitä kaikkia lajeja olen kokeillut jo ja ajattelin kerätä pientä listaa. Halusin erottaa liikuntalajit, joita olen jo ainakin kerran koettanut jossakin muodossa ja löytää ne lajit, joita en ollenkaan ole kokeillut. Näistä osa on urheilulajeja, osa liikuntalajeja ja osa liikunta- tai kuntoilumuotoja ei siis välttämättä virallisia lajeja. Haluan kyllä kokeilla myös uudestaan mahdollisimman montaa lajia. Päätin aloittaa tyyliini sopivasti eri lajien aakkostamisella järjestykseen niihin lajeihin joita olen jo kokeillut ja niihin, joita en ole.


Uusi-vanha laji - rullaruistelu


Näihin olen jo tutustunut jossakin muotoa:

A - agility, ammunta
B - beachfutis ja biljardi
C - curling, cheerleading
D - darts
E - estejuoksu
F - frisbeegolf, futsal
G - golf
H - haavipallo, hiihto, hankifutis
I -
J - jousiammunta, judo, jääkiekko, jääpallo, jooga, juoksu
K- koripallo, käsipallo, köydenveto, kroketti, kaukalopallo, karate, keilailu, koiravaljakkoajelu, koirajuoksu, kirkkovenesoutu
L - laskettelu, lentopallo, leuanveto
M - maantiepyöräily,  muodostelmaluistelu, mölkky, maastopyöräily
N - nyrkkeily
O -
P - paini, painonnosto, petankki, pesäpallo, pikaluistelu, potkunyrkkeily, puuvenesoutu, pyöräsuunnistus, pingis, porrasjuoksu, polkujuoksu
Q-
R - rantalentopallo, ringette, rullaluistelu, rullahiihto
S -saappaanheitto, salibandy, squash, sulkapallo, suunnistus
T - taekwondo, taitoluistelu, tikanheitto, telinevoimistelu, tennis, tankotanssi
U - uinti, ultimate
V -vesipallo, vaellus
Y- yleisurheilu
Z -

Pyöräily
Näitä en ole kokeillut:

A - avantouinti, alamäkiluistelu, amerikkalainen jälkapallo, autourheilu
B - baceball, bumerangin heitto
C - crossfit
D - duathlon
E - esteratsastus, eukonkanto
F - futgolf
G -
H - hiihtosuunnistus, hurling, Han Man Do
I - ilmailu
J - joukkuevoimistelu, jujutsu, judo, jääpurjehdus
K -  kalliokiipeily, kelkkailu, kehonrakennus, kilpa-airobic, kenttäratsastus, kendo, koskimelonta, koirapyöräily, koirahiihto
L - lainelautailu, laskuvarjourheilu, leijahiihto, lumilautailu
M - maahockey, maalipallo, miekkailu, moottorikellkailu, moottoripyöräily, moottoriveneily, mäkihyppy
N -
O -
P - paintball, poolo, purjehdus
Q-
R -ratamelonta, ratapyöräily, ratsastus, raviurheilu, roller derby, rugby, rullakiekko, rullalautailu, rytminen voimistelu
S - seinäkiipeily, sisäsoutu, softball, sumopaini, suojalkapallo, sup-lautailu
T - taido, taitouinti, tanssiurheilu, telemark-hiihto, trampoliinivoimistelu, triathlon
U - uimahypyt, uppopallo
V -vuorikiipeily, vikellys, valjakkoajo, valjakkohiihto, verkkopallo
Y -yhdistetty
Z -


Kuva joukkueemme kuntopesispelistä parin vuoden takaa. =)

Yllätin itsenikin kun sain lopulta listattua 65 eri lajia, joita olen jo kokeillut ja kaikki kokeillut lajit eivät varmasti muistuneet mieleen ja osa liikuntalajeista varmasti unohtui listoilta, vaikka käytin apuna tätä =) . Ihmettelin, kuinka olen onnistunut jo hankkimaan melko laajan lajien kirjon, mutta osa lajitutustumisista on tullut hienosti omien lasten "siivellä". Kun tutustuttaa omia lapsiaan liikunnan ihmeelliseen maailmaan voi siinä samalla myös itse käydä kokeilemassa eri lajeja, hih. =) Itse sain myös lisää virikkeitä ja innostusta keväisistä GO EXPO-messuista, joissa lajeja vilisi silmissä. Nuo messut ovat oiva paikka päästä kokeilemaan uusia lajeja. 

Pieni lajikokeilija vauhdissa - aina isompiensa perässä kokeilemassa kaikkea uutta!

Kun keskustelin lapsieni kanssa eri lajeista ja liikkumisesta, niin he toivat hyvän näkökulman esiin. "-Entä jos mä olisin joutunut onnettomuuteen tai jos mulla ei ois jalkaa, miten minä sitten voisin liikkua?" Vastasin heille, että meidän vanhempien tehtävä olisi löytää heille keinot liikkua heille sopivalle tavalla ja silloin löysimme tämän  "Tie tähtiin"-videon, jonka näytin lapsille. Meillä jokaisella on oikeus liikkua ja kannustan jokaista meistä etsimään itselleen liikunnan ilon ja jakamaan sitä myös muille. Erittäin hyvänä esimerkkinä esteettömästä liikkumisesta toimii Vuoden urheilijaksi valittu Leo-Pekka tähti, joka harrastaa ainakin ratakelausta ja pyörätuolikoripalloa.


#LAJIKOKEILUHAASTE
Näin kesän kynnyksellä haastankin sinut rakas lukijani miettimään ja muistelemaan kaikkia kokeilemiasi lajeja ja ainakin tiedostamaan lajeja, joita et ole kokeillut. Haastan sinut tutustumaan ja kokeilemaan YHTEEN uuteen lajiin ja tekemään siitä postauksen meille muille luettavaksi. Jos sinulla omaa blogia voit joko kirjoittaa kokemuksestasi kommenttipostiini tai voit myös lähettää kirjoituksen ja kuvia minulle sähköpostilla niin julkaisen lajikokeilusi "vierailijan kirjoituksena". Tulkaa myös linkittämään omat lajikokeilupostauksenne tänne kommentteihin, niin pääsen mukaanne uusiin lajeihin. 
Liikunnan iloa kaikille ja mukavaa viikonloppua! 


8 kommenttia

Satu kirjoitti...

Hei onpa hauskaa! Minäkin aion kokeilla tänä kesänä ainakin yhtä uutta lajia, suppausta. :)

Jonna / Lenkkareiden viemää kirjoitti...

Onpas innostava idea! Pitää pohtia omaa listaa, heti alkoi niin kovasti mietityttää.

Henna kirjoitti...

Minä myös innostuin, täytyy alkaa miettiä omia lajikokeiluja! Hyvä idea tuo aakkosjärjestys, kiitos siitä. Saa ehkä jotenkin ajatukset ja lajit järjestykseen :)

Sanna kirjoitti...

Jotenkin oon niin laiska että tarviin jonkun repimään mut mukaansa uusiin harrastuksiin, tai vähintään kertomaan innostuneena miten kivaa voisi olla.
Melonta on kyllä ihanaa! Suppausta voisin kokeilla, katselin jo lautojen hintoja ;)

Unknown kirjoitti...

Moikka Satu!

Lajien kokeilu on todellakin hauskaa - pääsee haastamaan itseään ja voittamaan ennakkoluulojaan. Monta kertaa uusien kokeilujen myötä löytää myös uusia puolia itsestään.. =) Meillä on siis samat suunnitelmat, koska suppausta aion myös minä kokeilla! Jään innolla odottamaan suppauskokemuksiasi. =)

Unknown kirjoitti...

Moi Jonna!

Mukava kuulla, että innostuit lajikokeilulistasta. =) Odotan innolla sinun postaustasi ja luen mielelläni suunnitelmiasi uusien lajien kokeilemisesta ja toteuttamisesta. JUST DO IT! =)

Unknown kirjoitti...

Moikka Henna!

Nyt vaan siis lajeja aakkostamaan.. Itse tein listat vähän hutiloiden.. joukosta puuttuu roima määrä lajeja, mutta täytyy päivittää postaus uudelleen myöhemmin ja lisäillä lajeja molempiin listoihin. Odotan innolla sun "lajiaakkosia". =)

Unknown kirjoitti...

Moikka Sanna!

Kiva, kun olet eksynyt blogiini ja uskaltauduit kommentoimaan. =) Kävinkin kurkkaamassa sinun uutta blogiasi ja hyvältä näyttää!! =)

Olen itse ollut arka kokeilemaan lajeja yksin. Viime kesänä lähdin pitkän pohdinnan jälkeen melomaan, yksin ryhmäkerroille ja kannatti. Sen jälkeen olen rohkaistunut menemään yksin muuallekin ja innostamaan ystäviäni mukaan. Viime viikolla menin aamujoogaan, waterbiciin ja tänään olin melomassa ja huomenna olen menossa kokeilemaan kirkkovenesoutua. Olen huomannut lyhyessä ajassa, että juokseminenkin tuntuu helpommalta, kun on kuormittanut kehoa monipuolisten liikkeiden avulla.

Suosittelen haastamaan itsensä ja kokeilemaan uutta, yksin tai ystävän kanssa. Kunhan kokeilee, sen jälkeen voi päättää, palaako takaisin vai etsiikö uusia kokemuksia. =)