Juoksuharjoitteluun palaaminen


Hyvää syksyä juoksukaverit!


Olen liikkunut taas epäsäännöllisen säännöllisesti ja nauttinut aikatauluttomuudesta ja eri lajeista, luonnosta ja maisemista. Silti minun täytyy myöntää, että kaipaan liikuntaani rutiineja, aikatauluja, tavoitteita ja mitattavaa kehittymistä. Mielessäni kaivelee edelleen haave saada kroppa tasapainoon ja kestämään säännöllistä harjoittelua. Ja säännöllisellä harjoittelulla toivon pääseväni hyvään ja parempaan kuntoon eli parempaan kuntoon, kuin aloittaessa harjoittelun. Kirjoitan tähän postauksen vinkkejä lenkkeilyn aloittamiseen eka kertaa tai uudestaan tauon jälkeen. Palaan palasiin sitten omissa postauksissaan, mitä ne mulle tarkoittivat.


Nautiskelemassa kuutamomelonnassa muutaman muun melojan kanssa - yksi kesän "The liikuntaheti"

Harjoittelun aloittajan muistilista: 

1.) Käy lääkärissä arvioimassa ja terveydentilasi ja hoida kaikki terveysasiat kuntoon.

2.) Pyydä fysioterapeutilta neuvoa venyttelyyn ja lihashuoltoon ehkäisemään mahdollisia vammoja. Fyssarin kanssa kannattaa kartoittaa omat ongelmakohdat ja entiset vammat.


3.) Hanki kunnolliset juoksuvarusteet, joista tärkeimpänä hyvin istuvat lenkkikengät, jotka sopivat jalkojesi ja koko kroppasi rakenteeseen sekä käyttämääsi juoksualustaan. Erilaisille lenkeille on hyvä erilainen tuki. Hyvä urheilukello auttaa harjoittelun kuormittavuuden seuraamisessa, valitsitpa sitten vauhtien, tuntuman tai sykkeen seurannan.Värikkäät ja energiset juoksuvaatteet piristävät ainakin minua. =)

Mun uusimmat juoksulenkkarit on tukevat Adidakset. =)


4.) Määritä tavoite! On helpompaa saada itsensä lenkille tai oheistreeneihin vaikeinakin päivinä, kun tavoite on kirkkaana mielessä. Onko tavoitteesi palkita säännöllinen juokseminen vaikka matkalla tai osallistuisitko Naisten kympille tai johonkin hyvän mielen liikuntatapahtumaan. Vai valitsetko tavoitteeksesi jonkin kuntoilutapahtuman ja siellä juostavan matkan ( 5km, 10km, puolimaraton tai kokonainen maraton) . Vai oletko jo saavuttanut matkatavoitteet ja haluat ottaa tavoitteeksesi jonkun juoksumatkan ajan parantamisen. Tavoitteita löytyy varmasti kaikille.


Tämän vuoden yksi tavoitteistani oli juosta Tampere Country siden Myllyn lenkki kovempaa kuin viime vuonna.

5.) Muista harjoitella monipuolisesti eli eri vauhdeilla, eri alustoilla ja eri kestoja. Muista sisällyttää harjoitteluusi päivittäinen venyttely (5-10 minuuttia päivässä saa ihmeitä aikaan), joka viikkoon ainakin kaksi lihaskuntotreeniä (näitäkin tekee tehokkaasti 20 minuutissa), ja jotain kevyttä muuta liikuntaa kuten kävelyä, pyöräilyä, uintia, tanssia jne. Tee itsellesi harjoitusohjelma, lataa sellainen netistä tai osta ohjelma valmentajalta. Ja pidä harjoituspäiväkirjaa tai juoksublogia, jonne kirjaat ylös liikkumisesi..=) Muista juosta myös hiljaa tai ihan vain aluksi kävellä ja ottaa juoksupätkiä harjoitteluun pikkuhiljaa mukaan. Hiljaiset lenkit voi korvata muulla kevyellä liikunnalla ja juoksulenkeillä voi juosta pylväänvälejä ja kävellä välillä.

6.) Muista lepopäivät tai kevyemmät päivät ja kyvyemmät viikot treeneissäsi. Tärkeintä on riittävän pitkä yöuni 8 tuntia yössä.


7.) Muista syödä oikeaan aikaan, ravitsevaa ruokaa niin palaudut hyvin. Lisäksi muista juoda tarpeeksi vettä ja tarpeeksi usein ettet sekoita janoa ja nälkää toisiinsa.


Ravitseva ruoka maistuu hyvälle ja on yleensä värikästä. =)

8.) Hanki itsellesi treeniseuraa! Kannattaa pyytää kaveri mukaan lenkille tai ottaa koira mukaan. Myös jouksukouluihin ja lenkkiryhmiin liittyminen on paikallaan jos tietää saavansa voimaa toisten ihmisten seurasta. Täällä somessa saa intoa lukemalla toisten juoksijoiden blogeja ja kuulumisia ja tsemppaamalla muita jaksaa myös itse paremmin. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. =)

Kuva mun juoksukavereiden lenkkareista ja numerolapuista Saulin maantiekympiltä.

Paras neuvo ikinä olisi tietenkin - Älä lopeta juoksemista tai pidä taukoa, niin sitten ei tarvitse aloittaa alusta, mutta se ei ole vaan kaikille mahdollista. Taukoja tulee - toisille enemmän ja toisille vähemmän.

Mitä sinulle kuuluu? Miten syksysi on alkanut? Mikä on sinun paras ohjeesi/vinkkisi/motvaattorisi lenkkeilyyn ja juoksuun? Olen superkiitollinen jos jaat vinkkisi kanssamme. KIITOS!

Ihanaa syksyä Sinulle ja juoksuiloa!!!
_M_

4 kommenttia

Jonna / Lenkkareiden viemää kirjoitti...

Olipas kivaa huomata, että olet taas palannut blogin ääreen. :)
Minun kaltaiseni suunnitelmia rakastava hyötyy siitä, että treenit on merkitty kalenteriin. Toki merkintöjä pitää myös noudattaa, mutta ainakaan ne eivät helposti unohdu kun ne löytyvät muistiin kirjattuna.

Unknown kirjoitti...

Moikka Jonna!

Et arvaakan miten ilahduin kommentistasi, kiitos! Minulla on ihan sama juttu, kun kirjoittaa asiat kalenteriin muistiin, niin ne poistuvat pyörimästä päästä. On rauhallisempi olo, kun asiat ovat järjestysessä kalenterissa. Ei haittaa vaikka suunnitelmat ja ohjelmat muuttuvat, kunhan on jokin ajatus tulevasta ja tavoite tietenkin kirkkaana mielessä. =)

Supermahtavaa juoksusyksyä sinulle Jonna!! =)

Karoliina kirjoitti...

Heippa Marika! Kiva, kun postasit taas pitkästä aikaa! :) Hyvä juoksuharjoitteluun palaajan muistilista! Ihanaa syksyä sinne!!

Unknown kirjoitti...

Moikka Karoliina!

Oli kiva taas postata.. =) Olipa kiva kun piipahdit kommentoimaan täälläkin. Seuraan sinun liikuntajuttujasi sieltä lämpimästä. Ihania juttuja, kuvia ja oivalluksia.

Ihanaa syksyä sinulle myös! =)