Uudet juoksukengät 3/2016

Eilen kävin juoksemassa ystäväni Annan kanssa kympin lenkin ja tuolla lenkillä päiviteltiin juoksusuunnitelmia ja paranneltiin maailmaa. Kerroin hankkivani uudet juoksukengät, jotta jalkani alkaisivat voida paremmin. Anna ehdotti minulle Adidaksen Boston Boosteja ja niitä sitten menin tänään hakemaan kaupasta, mutta kuinkas taas kävikään.. 

Menin urheilukauppaan ja kerroin myyjälle etsiväni uusia juoksukenkiä kahden "ei niin onnistuneen" valintani jälkeen. Ensimmäiset juoksukenkäni tälle vuodelle olivat Nike Zoom Vomero 10:t (lue lisää täältä) ja toiset juoksukenkäni olivat Asicsen Gel Noosa Tri 10:t (lue lisää täältä). Minulla on ollut neutraaliaskellus ja olen ollut päkiäastuja. Nyt kuitenkin Vomerot tuntuivat jalkaani aivan liian tuhdeilta ja pehmeiltä. Jalka uppoasi pohjaan ja tuntuma kenkään ja juoksualustaan katosi. Pohja tuntui liian pehmeältä. Lisäksi oli todella vaikeaa saada askelta rullaamaan päkiällä ja nämä kengät muuttivat askellustani keskijalka-askellukseksi. No olen olen juossut koko elämäni päkijöillä, joten sitten alkoivat akilesjänteet kiristää ja muutkin lihakset pohkeista pakaralihaksiin asti kireytyä ja kipeytyä. 

Toisina kenkinä käytin sitten hieman näiden vastakohtaa Noosa Tri:tä jossa pohja oli mukavan jämäkkä, mutta liian ohut ja päkiäaskelluksen teki vaikeaksi liian vähäinen vaimennus päkiässä. En oikeastaan kyennyt juoksemaan näillä päkiällä, koska iskutus tuntui kengän läpi ja alkoi rasittaa päkijöitä. Juoksutekniikkani on siis kadoksissa ja askellut hukassa, kaupan päälle sain lihakset tukkoon, kireiksi ja plantaarifaskiitin. Eiväthän nuo tietenkään pelkästään juoksukengistä johdu, vaan ovat usean vaikuttavan tekijän summa. 

Nyt kaupassa minut ohjattiin kokeneimmalle juoksukenkämyyjälle ja hän tarkasti koneella askellukseni ja jalkateränasentoa. Vasen jalka oli hieman kiertynyt sisäänpäin, joten sillä siis pientä pronaatiovaivaa, mutta niin pientä, että jalkani julistettiin neutraaleiksi. Jalkaholvi oli laskeutunut synnytysten seurauksena. Kengän numeroni on tästä hyvästä kasvanut koosta 39 kokoon 40.5.. =) Kerroin myyjälle tuntemuksistani ja hvainnoistani. Adidaksen Boston Boostit olisivat olleet hyvät jalalleni, mutta niistä ei ollut kokoja. Kokeilin myös toisia Adidaksia, mutta niiden pohja oli yhtä pehmeä kuin kotona olevien Vomeroiden, joten kiitos ei. Seuraavaksi koitin Asicsen joitain peruskenkiä, jotka olisivat vaimennuksensa vuoksi olleet todennäköisin valintani. 

En missään nimessä halunnut vilkaistakaan Nikeihin, koska syytän Vomeroja jalkaongelmistani.. =) Kokeiltuani näitä Lunartempoja oli ihan pakko antaa jalkavaivat sekä juoksukenkien epäuskottava ulkomuoto. Eihän nuo näytä olleenkaan lenkkikengiltä vaan ihan joltain sali -tai ulkoilukengiltä. Kokeiltuani Nikejä ne vaan istuivat jalkaan täydellisesti ja juoksu jotenkin rullasi ennen kuulumattoman kevyesti. Päätin pitkän harkinnan jälkeen yrittää vielä Niken kanssa ja tulla tutustumaan Boston boosteihin myöhemmin syksyllä. Olin päättänyt muutenkin juosta jatkossa lyhyempää ja vauhdikkaampaa lenkkiä, kunnes olen tarpeeksi kestävässä kunnossa pitempiin matkoihin. 

Nyt lähden intoa piukassa kokeilemaan uusia kenkiäni. Pitäkää peukkuja pystyssä, että nämä olisivat minulle juuri sopivat ja saisin jalkani vihdoin kuntoon!

Millä kengillä sinä juokset? Miten olet onnistunut valitsemaan ja löytämään itsellesi sopivat kengät?

Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!!!

2 kommenttia

poppis | pikkuliten kirjoitti...

Aikamoiset karkit nuo uudet lenkkarisi. Toivottavasti teille tulee yhteinen pitkä ja onnistunut taival!

Lenkkarimietintöjäsi on ollut aina mukava seurata. Sua ei ainakaan voi sanoa kaavoihin kangistuneeksi juoksutossujen tiimoilta. Itse olen ollut vuosikausia Asics-juoksija, mutta vimeisen vuoden mittaan olen kokeillut muitakin. Yllätyksekseni Adidakset ovat syrjäyttämässä vanhan suosikin. Niken matkaan en ole vielä uskaltautunut.

Unknown kirjoitti...

Kiitos Poppis!

Minulla on kyllä kaikinpuolin värikäs elämä näiden kenkävalintojen suhteen. Mutta jalkaongelmat ehkä alkoivat muuttuneesta askeleesta. Nyt todellakin tarvitsen kengät, jotka sopivat askeleelleni - merkistä viis. Nyt parasta oli, että nämä kengät sopivat jalkaani niin etten tarvinnut liikkumavaraa, ne ovat siis kuin sukat jalassa. =) Katselen edelleen Addujen Boston Boosteja "sillä silmällä" ja toivon pääseväni tekemään lähempää tuttavuutta niiden kanssa joskus lähiaikoina.. Hyvää kannattaa odottaa, vai miten se meni?