Väsymystä, rasitusvammaa ja allergiaoireita

VÄSYMYS

Tänään olen ollut aivan superväsynyt. Minun  piti lähteä juoksemaan kevyt 40 minuutin lenkki, mutta jätin lähtemättä kun väsytti niin paljon, että taisin nukahtaa lapseni sänkyyn arpoessani lenkille lähtöä. Nyt huono omatunto soimaa, olisinhan voinut kävellä vaikka tunnin. Väsymys johtuu eilisestä kehittävästä vetoharjoituksesta, jonka juoksin kahden juoksukaverini kanssa. Tavoitteena oli juosta kolme viiden minuutin vetoa kympin kisavauhtia. Menimme juoksemaan paikalliseen puistoon hiekkatielenkkiä, joka on noin 1,1km pitkä ja sisältää mutkia ja pari pientä mäkeä. Ensin  verryttelimme 2-3 kierrosta. Kukaan ei muista montako juostiin, kun höpöttelimme juoksujuttuja niin innokkaasti. Alkuverryttelyjen jälkeen otimme 4x100 metrin aukaisevaa vetoa. Sitten aloitimme juoksemaan puistolenkkiä. Tarkoitus oli aloittaa rennosti, pitää 2 min palautus ja jatkaa vedot niin että viimeinen veto on kaikken nopein. Vedot onnistuivat hyvin, vaikka maaston vuoksi ne tuntuivat raskaammilta kuin olisi pitänyt ajoiksi tuli 4.42/4.39/4.36. Tämän jälkeen me verryttelimme vielä kolme kierrosta. Uskoisin, että matkaa kertyi yhteensä 10km. Harjoituksen jälkeen olo oli hyvä ja energinen, mutta tänään alkoi hirveä väsymys.
 RASITUSVAMMA

Olen kärsinyt sekä jalkaterän oireilusta juostessa että kipeytyneistä pohkeista. Pohkeet ovat vielä hieman tukkoiset, mutta teiden sulettua ei jalkaterään koske juostessa. Olen saanut silti riesakseni rasitusvamman. Jo viime kesänä juostessani noin 30km/vko pk-lenkkejä, heräsin aamuisin siihen, että jalkapohjat olivat kipeät ensimmäisillä askelilla. Tämä vaiva väheni ja oikeastaan hävisi, kun juoksin vähemmän marras-joulukuussa. Nyt olen juossut tämän vuoden puolella reilun 500km ja kantapäät ovat olleet kipeät aamuisin noin kuukauden ajan. Ajattelin, että kyse ei olisi mistään vakavasta vaan ns. aamukireydestä nilkan ja kantapään lihaksissa ja jänteissä. Lääkärissä en ole käynyt, mutta keskustelupalstojen ihana ihmemaa ja muiden juoksijoiden kokemukset viittavat siihen, että kyseessä on plantaarifaskiitti (jalkapohjan kalvojänteen tulehdus) tai plantaarifaskiopatia (jalkapohjan kalvojänteen rappeuma). Juoksijat puhuvat yleisesti plantaarifaskiitista eli tulehduksesta ja hoitavat sitä levolla, tulehduskipulääkkeillä sekä hieronnalla. Lääkärilehti-Duodecim (täällä) esittelee vammaa rappeumana.

Tällä hetkellä vamma ei estä juoksemista se oireilee vain aamuisin, iltaisinsen jälkeen. Tästä voi kuulemma kehittyä hyvin kivulias vaiva, jonka hoitaminen vaatii pitkän lepojakson. Ajattelin nyt hoitaa vaivan pois. Ensimmäiseksi käytän tuota tulehduskipugeeliä pohkeisiin ja kantapäihin ja syön tulehduskipulääkekuurin. Nyt keskityn hieromaan pohkeita ja jalkapohjia aamuin illoin. Ajattelin pitää Karhu-viestin jälkeen myös yhden juoksusta vapaan viikon, jonka jälkeen aloittaisin treenaamaan puolikkaalle. Ja sitten minun täytyy pudottaa painoa ainakin sen viisi kiloa heti alkuun, että rasitus keventyy. Kyllä tässä on taas haastetta kerrakseen. =)ALLERGIA

Eikä tässä vielä kaikki. Kärsin siitepölyallergiasta ja tänä vuonna se taitaa olla erityisen ärhäkkää sorttia, ainakin minulle. En yleensä käytä mitään lääkkeitä vaan koetan sinnitellä yskimisen, niistämisen ja julkisesti itkeneen näköisenä kulkemisen kanssa. =) Lääkkeet väsyttävät minua niin paljon, ettei mistään tule oikein mitään ja siksi välttelen niitä. Nyt oireet ovat vaan sen verran pahoja, että minun pakko turvautua lääkkeisiin. Allergiaoireet laskevat yleiskuntoa ja tekevät olosta väsyneen ja tukkoisen. Onneksi tämä menee pian ohi. Toivon vaan, että tälläiset pienet vastukset vievät eteenpäin ja auttavat arvostamaan kaikkia pieniä arjen ihanuuksi. Niistä voisinkin kirjoitella seuraavaksi ja sainhan toivepostauspyynnön itsensäkehittämiskirjoista, joita lueskelen. Ehkä toteutan senkin jossain välissä. 

Huomenna suuntaan jo lenkille reippaana ja energisenä. =) Nyt nukkumaan. =)6 kommenttia

Raita / Lenkillä pilkkujen kanssa kirjoitti...

Hyvä vetotreeni on ollut teillä!

Mutta voi ei tuota plantaarifaskiittia. :( Mulla oli se toisessa jalassa joskus ehkä 6 v sitten. Minun kohdalla totaalinen juoksutauko kesti 3 kk, kävelyä piti tietysti välttää myös. Vaiva on siitä tympeä, että ei voi olla oikein varma siitä, milloin se on parantunut, toisin kuin vaikka rasitusmurtuma, josta voidaan sanoa, että X viikkoa ja se on sitten siinä. Mulla oli tulehtuneeseen jalkaan yöksi venytyssukka, jota pidin, lisäksi tulehduskipulääkekuuri, olikohan muuta, en muista. Jalkapohjien "pingispallohieronta" on hyvää ennaltaehkäisyä sitten kun vaiva on parempi. Kengät tulisi olla oikeanlaiset, minä en voi juurikaan käyttää ohutpohjaisia kenkiä. Toivottavasti jalat eivät ole vielä kovin huonossa kunnossa ettet joudu pitkään lepoon! Vaiva on yleinen, joten vertaistukea varmasti riittää... Kovasti tsemppiä ja vetreitä kantakalvoja! :D

Unknown kirjoitti...

Moikka Raita!

En ole käynyt lääkärillä, koska vaiva ei ole vielä kuin ilmoittanut olemassa olostaan. Jalat eivät ole päivisin yhtään kipeät, vain aamulla ja toisinaan illalla.. Juoksijat puhuvat jalkapohjan jännekalvon tuehduksesta, mutta tuo lääkärilehti oli sitä mieltä että kyseessä on yleisemmin monen yhteistekijän aiheuttama rappeuma. Kuntoutusta ja hoitoa tämä kaipaa, mutta ongelma on siinä, etten millään viitsisi lopettaa juoksua ja pitää taukoa kun kerran tämä ei tässä vaiheessa vaikuta mitenkään juoksemiseen.. Kipuilee vain aamuisin. Ärsyttävää! Olen vai lukenut, että toisilla tämä on sitten paljon pahempi ja vaikeasti hoidettava.

Soija kirjoitti...

Väsyttääkö sulla myös ns. väsyttämättömät allergialääkkeet? Silloinkin jos ottaa lääkkeen yötä vasten? Allergiaoireet on tosiaan hyvä hoitaa (niin kuin olet nyt tekemässäkin), ettei tule ainakaan mitään astmajuttuja. :)

Unknown kirjoitti...

Soija: Minulla on ollut sellainen kokemus, että lääkkeet eivät joko tehoa tai sitten ne väsyttävät. Tänä vuonna oireisiin tuli myös hengitysteiden ärsyyntyminen eli nielua ja kurkkua kutittaa ihan kuin jonkin allergisoivan ruoka-aineen syömmisen jälkeen. Paitsi, etten ole syönyt mitään ja nyt on kutittanut päivän allergialääkkeistä huolimatta. Ja minusta tuntuu, että jos otan lääkkeen illalla niin sen teho katoaa päivällä.. Ja olisi tehon kannalta parempi ottaa aamulla, mutta väsyttävyyden kannalta vasta illalla.

Toivon, että oireet alkaa hellittämään, eivätkä ainakaan haittaa juoksemista tai heikennä tuloskuntoa. =)

Raita / Lenkillä pilkkujen kanssa kirjoitti...

Okei! :) Hyvä, jos ei vaivaa enempää, on nimittäin melko kurja ja mahdollisesti pitkäaikainen seuralainen, jos menee huonoksi. Mulla tuo aiheutui todennäköisesti runsaasta kävelystä ohutpohjaisilla kengillä, kuopus oli silloin pieni ja kävelin paljon rattaiden kanssa. Luupiikkiä en onneksi saanut itselleni kehitettyä, mutta kantapäästä pystyi tunnistamaan selvästi sellaisen kipeän kohdan. Nyt yritän olla varovainen, en voi esimerkiksi antaa koirien vetää juostessa, kun askellus muuttuu silloin helposti kantapainotteiseksi, mikä alkaa ärsyttää jalkapohjaa.

Kaunis uusi kuva muuten! Ja vaude, mikä maratonenkka, bongasin sivupalkista! :O

Unknown kirjoitti...

Marika, muista rauhoittua vaikka useammaksi päiväksi, jooko? sun kommenttiin löytyy nyt Adidaksen ja Lotta Haralan vastaukset :)