Plantaarifaskiitti

Voimaloman vahvistamana varasin maanantaina ajan työterveyslääkärille ja sain ajan samalle päivälle. Oirekuvailujeni ja jalkapohjan tunnustelun perusteella kyseessä olisi plantaarifaskiitti eli kantaluuhun kiinnittyvän jalkapohjan jännekalvon tulehdus. Toinen vaihtoehto olisi kantapään rasvapatjan tulehdus. Päädyimme nyt hoitamaan ja kuntouttamaan plantaarifaskiittia. 

Ymmärsin asian näin: Kantapohjaan kiinnityneessä jalkapohjan jännekalvossa on pienen pieniä repeämiä, joissa on parhaillaan tulehdus. Jänne kiristyy yön aikana jalan ollessa levossa ja aamuisin ensimmäisillä askelilla jänne venyy taas ja repeämät aukeavat. Tämä tuottaa kiputilan aamun ensimmäisillä askelilla tai päivällä pitemmän istumisjakson jälkeen. Kun itse oire saadaan hoidettua ja kiputila häviää, on aika lähteä etsimään syytä tämän jänteen kiristymiselle.
 HOITOMUOTOINA:

LEPO - Vältetän kantapohjaa venyttävien liikeratojen kuormittamista.


 Tulehduskipulääkekuuri

Aamulla, päivällä ja illalla.


JÄÄHOITOA
 

Pyörittelen umpijäädytettyä pulloa jalkaterän alla 3-4 x 20 min päivässä.

KANTAPOHJAN VENYTTELYÄ PORTAISSA  3-4 x 3x 20

Pidetään jalkaa perusasennossa ja


..työnnetään kantapohjia alaspäin.


 JALKAPOHJAN TEIPPAUS


Teippaus luo jalkapohjaan kuin toisen ihon, joka tulee jalkapohjaa ja kantapäätä.

JALKOJEN KUNTOUTUS

Olen aloittanut jalkaterän sekä pohkeiden kuntoutuksen. Jatkossa minun täytyy panostaa erityisesti lihaskunnon kehittämiseen, sillä jalkaterän ongelmat tulevat yleensä epätasapainosta lihaksistossa ja tämä vaikuttaa askellukseen. Aloitan siis lihaskuntotreenailla kolme kertaa viikossa todella monipuolisesti.

Näiden kaikkien lisäksi voisin koittaa vielä yölastaa ja kompressiosukkaa

Ensin täytyy hoitaa pois tulehdus kipulääkkeillä, jäällä ja jalan jännettä yöllä venyttävällä yölastalla, ettei repeämiä aamuisin tulisi ja tulehdus saataisin pois. Kun tulehdus ja joka aamuiset (repeämä)kivut hellittävät saa aloittaa juoksemisen. Juokseminen aloitetaan juoksukävelynä ja juoksen tämän kesän vain pehmeällä alustalla eli metsässä ja hiekkateillä.  Ennen kuin pääsen juoksemaan voin ainakin rullaluistella, pyöräillä, vesijuosta, uida, kävellä pehmeällä alustalla, venytellä ja tehdä lihaskuntotreeniä. 

Eilen kävin tutustumassa ystäväni esittelemiin erilaisiin kuntouttaviin lihaskuntotreeneihin kuntosalilla. Osa liikkeistä tehdään kahvakuulalla, osa omankehon painolla, osa levytangolla ja osa ns. painopakkalaitteilla. Näistä ja muista liikuntamuodoista ja juoksusta haaveilusta tulette lukemaan jatkossa. 

Tänään monet juoksijat ovat juoksemassa HCR:ssä. Onnea ja tsemppiä kaikille kisaajille omien tavoitteiden saavuttamiseen! Olen hengessä mukana! =)

LIIKUNNAN ILOA TOIVOTELLEN: 

_M_


3 kommenttia

Satu kirjoitti...

Kovasti tsemppiä kuntoutumiseen!

Unknown kirjoitti...

Moikka, Satu!

Kiitos tsempeistä! Valoa tunnelin päässä, nimittäin kaksi aamua ilman suoranaista kantapääkipua.. pientä tuntemusta vain. Pian pääsen juoksemaan metsäpoluille. JEE!

Supermahtavaa aurinkoista viikkoa myös sinulle!

_M_

Raita / Lenkillä pilkkujen kanssa kirjoitti...

Tsemppiä paranteluun! Toivottavasti menee lievänä ohi. :)